NL - FR - EN

No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.


A | A | A

Die Welt von Gestern

De Standaard: “Twee jaar geleden brachten Toon Fret en Veronika Iltchenko met Le temps retrouvé een fraai plaatje uit met fluitrepertoire uit de belle époque. Kwikzilverige muziek was dat, waarin melodieën als art-nouveauguirlandes over de maatstreep heen zwiepten. Nu presenteren ze met Die welt von gestern een Germaanse variant op dat album. Opnieuw weten ze het eentonige karakter van fluitmuziek volledig weg te spelen. Behalve het superieure samenspel zijn de zuivere intonatie en gestileerde timbreverkleuringen van Fret bepalend.”

VRT-Cobra: “De cover van de cd drukt het perfect uit. Een oude studioklok van het Flagey. Schoonheid uit een voorbij verleden. Nostalgie. De titel van de cd: 'Die Welt von Gestern' gaat terug op de novelle die Stefan Zweig in 1942 schreef vlak voor hij zelfmoord pleegde. In die novelle schildert Zweig het portret van Oostenrijk van het begin van de twintigste eeuw. Ook een wereld van harmonie, zekerheid en orde.Fluitist Toon Fret en pianiste Veronika Iltchenko namen muziek voor fluit en piano die tot die magische wereld van vroeger behoort. Toon Fret is de fluitist van Oxalys en van het Collectief. Waarmee ze veelal het zelfde periode verkennen. Als duo grasduinen hij en Ilitchenko in de muziek van een bijna vergeten wereld. Het is hun verdienste om die weer naar boven te spitten, dat doen ze met veel zorg voor de materie. Ze doen dit met een superieure technische beheersing en met een levendige interpretatie. Een opname die met zeer veel liefde werd gemaakt. Waarom werd die muziek zo lang veronachtzaamd?

 

Klassiek Centraal: “Na jarenlange intense ‘melomania’ zou men af en toe eens geneigd kunnen zijn te denken: we hebben het wel allemaal eens gehoord. En dan verschijnt er een cd met een originele titel en dito hoes - met muziek voor fluit en piano. Al bij de eerste noten slaan we bijna achterover van verbazing! Wat we te horen krijgen, is bijna irreëel. Toon Fret bespeelt een moderne houten Böhm-fluit. Van pianissimo tot fortissimo: alles is even gaaf, klinkt prachtig, is als het ware onwezenlijk als een diafane mist boven een herfstlandschap. En pianiste Veronika Iltchenko: één en al Fingerspitzengefühl. Laat u betoveren door hemelse klanken.”DOWNLOAD


» Back